EKO PROJEKTNI DAN

 

VEČER EKOLOGIJE U VRTIĆU „TRATINČICA“ 21. 3. 2019.

 

Trajna zadaća našeg vrtića je briga za zdrav i čist okoliš. Razvijanje ekološke svijesti djece i odraslih u našem vrtiću zahtjeva i ekološko djelovanje u zajednici i uključivanje roditelja.

Ove godine proslavili smo u našem vrtiću prvi dan proljeća nizom aktivnosti u svim vrtićkim odgojnim skupinama. U centralnom objektu organizirali smo zabavne i edukativne aktivnosti na našem igralištu, a najveće oduševljenje pobudila je sadnja i sijanje povrća i jagoda na povišenu gredicu. U šest područnih objekata tijekom jutra organiziran je eko-kviz, natjecanja u odvajanju otpada i nošenje na zelene otoke (odlagalište), sadnja cvijeća na terasi i eksperimentalne aktivnosti pročišćavanja vode.
 

 

            Događanja toga dana zaokružili smo druženjem djece, roditelja i odgojitelja na radionici „Večer ekologije“. Roditelji i djeca mogli su birati neke od ponuđenih aktivnosti:

Ø
   

  Stare stolice u novom ruhu

           Izrada origama od recikliranog ili upotrjebljenog papira

        Recikliranje tkanina, nastajanje uporabnih predmeta
   

 

        Izrada ukrasa od recikliranih vrećica

 

Prikazane slike govore o radnoj i vedroj atmosferi, svi smo se osjećali ugodno i na kreativan i zabavan način proveli večer u našem vrtiću.

Na kraju radionice djeca su izrađene predmete nosila kućama, a za nagradu za sudjelovanje dobila su bojanke u izdanju Grada Zagreba naslova „Da smeća ne bi bilo više i da grad diše“.

Na ulaznim panoima odgojitelji su načinili izložbu nastalih radova. Svi nastali predmeti koristi će se u skupinama, a jedna od kreativno obnovljenih stolica poslužit će kao „Stolica pričalica“, bajkovita stolica koja potiče djecu na pričanje priča, događaja, bajki. Bez velikog angažmana odgojitelja ova radionica ne bi bila tako uspješna, zabavna i edukativna.

Radionica „Večer ekologije“, logičan je nastavak na sudjelovanje našeg vrtića u humanitarnoj akciji prikupljanja stare odjeće za socijalnu zadrugu Humana Nova i održanoj radionici za izradu uporabnih predmeta od reciklirane odjeće.
 

   

 

Odgovoran odnos prema prirodi i okolišu dio je našeg kurikuluma. Zajedničkim svakodnevnim djelovanjem nastojimo učiniti kvalitetne pomake i zajedno s roditeljima odgojiti odgovornu djecu koja brinu o budućnosti naše planete.

 

                                                                                    Pedagog:

                                                                                    Mirjana Šerbinek-Kotur


Ispiši stranicu