22.4.2018. - Dan planeta Zemlje

 
Eko skup uz bubnjare u vrtiću „Tratinčica“
ili
OBILJEŽAVANJE DANA PLANETA ZEMLJE U VRTIĆU »TRATINČICA»   
    
U našem vrtiću raznim aktivnostima, radionicama  i događanjima  obilježavamo Dan planeta Zemlje. Uključujemo sve zaposlene, djecu, roditelje i lokalnu zajednicu. Uvijek polazimo od matične skupine i skupina u okruženju.  Vodi nas moto: »Uredi naš vrtić, svi  mislimo i radimo zeleno! »  u  kojem polazimo od naših soba, garderoba, igrališta, terasa i konkretnim akcijama činimo nešto dobro za planet! Svjesni smo odgojne uloge vrtića i važnosti koja doprinosi cjelovitom razvoju djeteta, u budućnosti ekološki osviještenog građana koji svojim djelovanjem pomaže u očuvanju prirode.
            Prošle pedagoške godine na radionici za djecu i roditelje pod nazivom „Drvo je prvo“ posadili smo dva donirana drveta na naše igralište. Ove godine smo mjerili koliko su narasla stabla, promatrali ih,  opisivali  i na kraju  okitili zastavicama koje smo sami oslikali.
            Održali smo Eko radionice za roditelje i djecu na terasi centralnog objekta  19. 4. 2018. i u tri  područna objekta. Izrađivali smo posude  za cvijeće i sadili presadnice. Željeli smo udahnuti novu funkciju plastičnoj ambalaži. Na taj način djeca posredno uče o odlaganju i recikliranju otpada, odnosno, uz odgojitelje i roditelje od plastičnih boca načinili su estetski prihvatljive i funkcionalne posude za cvijeće i začinsko bilje.
            Uz dane vrtića „Tratinčica“ povezali smo i Eko skup 23. 4. 2018. uz pratnju bubnjara. Sudjelovale su skupine iz centralnog objekta i djeca i odgojitelji iz područnih skupina. Sakupili smo se ispred centralnog vrtića i pripremili se za  mimohod naseljem. Krenuli smo uz pratnju bubnjara ispred centralnog vrtića uz eko poruke koje su izradila djeca i roditelji.  U suradnji s Osnovnom školom „Dugave“ dogovorili smo njihovo uključivanje i podršku našoj akciji. Eko skupu su se  pridružila dva razreda osnovne škole „Dugave“ na školskom igralištu. Nakon mimohoda naseljem nastavljamo igre i aktivnosti na našem igralištu.
            U suradnji s roditeljima osmislili smo izjave, transparente, oni su nam pomogli u izradi kostima ili pokrivala za glavu. Djeca su zdušno sudjelovala u svim aktivnostima i na kraju postavila dječje izjave i poruke na ogradu vrtića.
            Cilj eko skupa bio je upoznati građane naselja Dugava s našim aktivnostima, prepoznavanje uloge vrtića u lokalnoj zajednici i zauzimanje za čist i zdrav okoliš.  
 
 
                                                                                                                                                                                                                                                                     Pedagog:
                                                                                                                                                            Mirjana Šerbinek-Kotur
 
 

Ispiši stranicu